DRS MINERAL COFFEE

1- ANTIPENUAAN – agen antioksida yang baik.

2- MENGAWAL PH BADAN, boleh menuetralkan toksin berasid
dengan cepat seperti asid urik,gula dalam darah,
kolestrol dan lain-lain.

3- MENCEGAH dan MERAWAT penyakit kronik seperti penyakit
jantung, darah tinggi, buah pinggan, kencing manis, migraine,
kanser dan lain-lain masalah kesihatan.

4- MEMBAIKI MASALAH SISTEM PENGHADAMAN seperti gastrik,
ulser perut, masalah usus,buasir sembelit, juga sebagai
diet yang ekonomi.

5- Mempunyai kesan DETOKSIFIKASI.

6- Melegakan masalah ALAHAN, pigmentasi dan lain-lain masalah kulit.

7- Memberi TENAGA dan juga kualiti KESIHATAN YANG BAIK kepada badan.



DRS Mineral Coffee @ Mineral Kopi atau pun juga dikenali sebagai Kopi Garam Himalaya….

Aroma istimewa DRS Mineral Kopi berasal daripada bijian Kopi Arabica
dan Garam Pengunungan Himalaya Organik semulajadi yang meningkatkan nilai
nutrisi kopi ini.

Selain aroma kopinya yang wangi,
ia juga kaya dengan bahan mineral seperti Magnesium yang dapat menggalakkan penyerapan Kalsium.

Mengapa perlu bahan mineral seperti Magnesium?

Sedikit perkongsian maklumat tentang Magnesium…

” kandungan Magnesium yg rendah dalam darah menjadi petanda seseorang
mudah mendapat darah tinggi dan masalah jantung“…

dan bagi “pesakit kencing manis pula…
mereka memerlukan lebih banyak Magnesium kerana Magnesium bekerja
bersama sama dengan insulin.

Magnesium diperlukan bagi membolehkan Glukosa masuk dalam sel
untuk diuraikan kpd tenaga. Bagi pengidap kencing manis,
tubuh badan mereka tidak mampu mengangkut Glukosa ke dalam sel tubuh.

Akibatnya Glukosa tertinggal dalam darah.
Glukosa yg tertinggal dlm darah ni menjadikan tubuh lesu
kerana gula tidak dapat ditukar kpd tenaga..
maka kehadiran Magnesium amatlah penting“…

AWAS!!!

Pengambilan yang berterusan kopi segera juga boleh mendatangkan kemudaratan
kepada kesihatan tubuh badan.

~ Sedikit Perkongsian ~
Pensyarah Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan,
Universiti Sains Malaysia [USM], Prof. Madya Shariza Abd. Razak berkata,
walaupun ada minuman itu dikatakan menganduni ginseng atau tongkat ali untuk menambahkan tenaga namun
kandungannya amat sedikit.
“Ia tidak memberi sebarang kesan dalam penjagaan kesihatan sebaliknya ia mengandungi gula yang banyak
iaitu lebih daripada tiga sudu teh.Namun ramai yang tidak menyedarinya kerana ditenggelamkan oleh rasa
pahit kopi tersebut.”

Info Kandungan Kopi Segera 3-in-1:

– Mengandungi lebih tiga sudu teh gula dalam setiap pek.

– Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit dalam minuman tersebut.

– Selain gula, krimmer yang digunakan adalah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan

– Turut mengandungi kafein yang menyebabkan rasa berdebar [palpitasi] dan menyukarkan tidur pada waktu
malam.

– Setiap pek mengandungi sehingga 200 kalori.

– Jumlah kalori itu sama dengan dua keeping roti atau sepinggan nasi.

– Jika diambil tiga paket sehari, ia bersamaan 600 kalori dan turut menyumbang
kepada berat badan berlebihan.

– Kandungan untuk meningkatkan tenaga seperti tongkat ali,
kacip fatimah dan ginseng adalah sangat sedikit kerana bahan-bahan itu mahal
dan sukar untuk diperoleh.

KOPI dan GARAM adalah makanan SUNNAH !!

Jadi Mineral Coffee adalah satu-satunya minuman kopi yang pertama di Malaysia yang dicampurkan dengan
garam asli – GARAM PENGUNUNGAN HIMALAYA  yang mana GARAM HIMALAYA ini mempunyai MAGNESIUM yang tinggi dan baik untuk badan
manusia.
....
MINERAL HIMALAYA
ARABIC GAM
BARLI
GULA PERANG
Garam Himalaya
.
rr

GARAM CRYSTAL BUKIT (GUNUNG) HIMALAYA

FAKTA MENGENAI GARAM LAUT/GARAM TRADISIONAL
Hidup di bumi ini tak mungkin tanpa garam. Sebagian besar garam yang dikonsumsi  sekarang hanya terdiri dari Sodium dan Klorida. Hal ini karena proses kimia pembersihan garam dari laut telah menghilangkan unsur-unsur yang justru penting untuk kesehatan. Garam tradisional sebetulnya terdiri dari 97,5% sodium klorida dan 2,5% kimia. Dibakar pada suhu sangat tinggi sehingga hanya menyisakan zat-zat yang tidak diperlukan oleh tubuh.
Garam beryodium berbeda dengan garam kristal. Garam Yodium atau natrium klorida berbeda dengan garam kristal karena garam yodium lebih berefek pada hipertensi.
Menurut seorang ilmuwan dan pemenang dua anugerah Nobel, setiap gejala dan penyakit berpuncak pada masalah ketidakseimbangan atau kekurangan zat mineral dalam tubuh yang kesemuanya itu di dapat dari pemuaian air laut. 
Menurut hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Dr. Barbara Hendel dan pakar biofisika Dr. Peter Ferreira dalam bukunya ” Water and Salt” , The Essence of Life” , www.himalayanlivingsalt.com/book.htm  kita menggunakan 12-20 gr garam biasa sehari. Sementara ginjal kita hanya boleh memproses 5-7 gr garam saja sehari dan selebihnya akan ditinggalkan di dalam tubuh.
Garam yang tidak larut tersebut akan tinggal di dalam tubuh kita dan lama kelamaan akan menjadi toksin/ racun dalam badan, dan akan menimbulkan penyakit dalam tubuh kita dengan cara antara lain:
  1. Untuk menyingkirkan dan membersihkan toksin tersebut kita memerlukan banyak air dan ini akan meningkatkan kadar zat darah dan efeknya akan meningkatkan tekanan darah seseorang dan bisa mengakibatkan serangan jantung.
  2. Toksin/ racun yang mengendap tersebut lama kelamaan akan bersenyawa dengan kalsium dalam tulang dan secara alamiah akan menyebabkan tulang kita keropos/osteoporosis
  3. Sisa Kalsium yang tertinggal tersebut sewaktu proses pembersihan toksin tidak dapat diproses oleh ginjal yang pada akhirnya akan menyebabkan penyakit kencing batu dan gangguan pada ginjal itu sendiri.
  4. Proses penyingkiran Nacl tersebut akan menyebabkan pengeluaran mineral yang penting untuk pengurusan elektrolit yang sangat signifikan untuk sistem saraf. Nacl juga bisa mengakibatkan gumpalan-gumpalan sel dalam darah sehingga akan menimbulkan stroke.
ASAL-USUL, KELEBIHAN DAN MANFAAT GARAM KRISTAL HIMALAYA

Pernahkan anda mendengar Garam Gunung Himalaya? Tahukah anda apa itu Garam Gunung Himalaya? Garam Gunung Himalaya berasal dari Pegunungan Himalaya. Berjuta-juta tahun dahulu pegunungan itu telah ditenggelami oleh air laut. Kemudian terjadi proses pengeringan dan selama proses pengeringan terjadi penyerapan tenaga. Proses ini menyebabkan Garam Gunung mengandungi tenaga biofisika atau ”bioenergy” yaitu pada getaran 8.7 hertz (sama dengan getaran tubuh mamalia). Elemen-elemen yang terkandung di dalam Garam Gunung sama dengan kandungan mineral yang terdapat dalam tubuh kita dan sebenarnya kandungan mineral seperti ini juga terkandung di dalam ”Laut Primal” yaitu laut pada zaman purba, laut yang ada sebelum munculnya kehidupan pra-sejarah. Satu hal yang menakjubkan adalah bahwa tubuh kita mengandung kandungan garam seperti kandungan garam yang ada pada Laut Primal. Tubuh kita juga mengandung jumlah kepekatan garam yang sama dengan Laut Primal. Garam yang berwujud cairan di dalam tubuh kita mengalir melalui saluran darah dan berguna untuk menyeimbangkan fungsi-fungsi tubuh.

Garam kristal himalaya tidak melalui proses kimiawi apapun sehingga tetap terjaga keasliannya. Setiap orang membutuhkan garam ini dan bisa juga di gunakan sebagai supplement mineral.

Kita memperoleh bahan zat-zat mineral daripada makanan antaranya bijiran, sayur-sayuran dan buah-buahan. Satu lagi kajian tentang zat mineral dan tumbuh-tumbuhan oleh Universtasi Rutgers, New Jersey mendapati bahwa tanah pertanian yang telah di gunakan berulang-ulang dan ditanam berkali-kali maka zat-zat mineral yang terkandung di dalamnya pun juga ikut berkurang. Oleh karena itu, kebanyakan tumbuhan bijian, sayur-sayuran dan buah-buahan kini tidak mengandung semua elemen zat yang di butuhkan oleh tubuh.

Terdapat 84 jenis mineral dan zat galian dalam Garam Kristal Himalaya dalam bentuk yang seimbang untuk keperluan tubuh kita. Kristal Garam Himalaya mudah diserap oleh sel dalam tubuh kita. Bahkan menurut penelitian salah satu Universitas di Malaysia Kandungan mineral dan zat galian ini hampir sama dengan kandungan yang terdapat dalam air Zam-zam.

Banyak orang mengakui kemampuan penyembuhan dari garam ini, mulai dari mengatasi flu, mengatasi masalah2 kulit, kelainan mental, penyakit pernafasan, sakit kepala, migrain dan banyak lagi.
Garam kristal himalaya telah menjalani kajian dan uji klinis seperti yang tercatat dalam buku Water and Salt The Essence of Life oleh Dr. Barbara Hendel dan Peter Fereira. Ia telah digunakan dalam satu kajian untuk memastikan khasiat dalam membantu kita kembali sehat dan memulihkan tenaga. Daripada 84 elemen zat yang terdapat dalam tubuh badan manusia, 72 elemen zat tersebut dipercayai bahan paling penting untuk diet yang sehat.

MANFAAT GARAM KRISTAL HIMALAYA
  1. Mengatur kadar air dalam tubuh
  2. Menyeimbangkan tingkat kadar gula darah dan membantu mengatasi penuaan
  3. Berfungsi sebagai antihistamin alami yang kuat dan membantu mengatasi sinus
  4. Menyeimbangkan kelebihan acid/asam dlm tubuh dan otak
  5. Membantu regenerasi tenaga hydroelektrik dlm tubuh
  6. Membantu tidur nyenyak
  7. Mengatasi asma
  8. Mengatasi kram otot
  9. Mengatasi osteoporosis
  10. Meningkatkan libido
  11. Mengatasi varises
  12. Menstabilkan detak jantung yg tidak normal dan tekanan darah jadi seimbang
  1. Mengatasi letih dan mengantuk
  2. Memudahkan pembuangan air kecil dan besar
  3. Mengatasi Jerawat (spray dan sabun)
  4. Mengatasi Rambut rontok (shampoo)
  5. Mengatasi sakit kepala atau migrain
  6. Sebagai obat tolak Angin
  7. Membuang toksin dalam badan
  8. Melancarkan peredaran darah
  9. Melapangkan saluran pernafasan
  10. Penyakit kulit atau kutil dan sejenisnya
  11. Menstabilkan Tekanan darah tinggi / rendah
  12. Sendi terkilir
  13. Menghilangkan bau badan dan kaki
  14. Meningkatkan kecerdasan otak
  15. Meningkatkan kebugaran badan
  16. Melegakan sakit sendi,otot,dan kejang.
  17. Menyegarkan kaki capek.
  18. Mengatasi masalah kaki berair, pecah tumit kaki dan kuku tumbuh tidak teratur (spray dan lotion)
  19. Mengurangkan masalah kaki berkeringat dan berbau
  20. Membantu menghilangkan kutu air
  

KHASIAT DAN KELEBIHAN MANNA @ GAM ARAB

AL MANNA @ GAM ARAB
MAKANAN SUNNAH
YANG BERKHASIAT
POKOK AKASIA @ GAM ARAB 
YANG TUMBUH DI BUMI SUDAN
Manna dikenali dan diakui oleh 3 kitab iaitu Al-Quran, Injil dan Taurat adalah anugerah Allah SWT kepada Nabi Musa A.S. Para ulama telah mengakui air zam-zam adalah “air minuman dari Syurga”, Saffron adalah “bau wangian di Syurga” dan Manna adalah “makanan dari Syurga”.
POKOK GAM ARAB YANG TUMBUH  MELATA DIBUMI SUDAN
“Dan Kami naungi kamu dengan awan, dan Kami turunkan kepadamu “Manna” dan “salwa”. Makanlah dari makanan yang baik-baik yang telah Kami berikan kepadamu. Dan tidaklah mereka menganiayai Kami, akan tetapi merekalah yang telah menganiayai diri mereka sendiri” – Surah Al-Baqarah ayat 57
Manna merupakan hanya satu bentuk Fibre 100% serat yang terlarut di dunia. Ia merupakan sebahagian dari tumbuhan yang tidak mengandungi kalori, vitamin atau mineral tetapi ia sangat membantu menghilangkan bahan buangan berbahaya dari badan.
Info menarik:
Epal telah diwar-warkan mempunyai serat pemakanan terlarut tertinggi dikalangan semua tumbuhan semulajadi, tetapi kajian telah membuktikan dengan kuantiti berat yang sama, didapati:
Epal – 2.3% serat terlarut
Manna – 86.6% serat terlarut.
100g susu lembu segar mempunyai 125mg Kalsium
100g Manna mempunyai 1117mg Kalsium.
* Di mana susu lembu segar MEMPUNYAI lemak dan kolestrol serta TIADA serat terlarut.
Manna (Buah penghidupan) MEMPUNYAI serat terlarut yang tinggi serta TIADA kolestrol dan lemak.
Banyak kajian saintifik keatas Manna mendapati ia sangat berkesan digunakan sebagai Prebiotik.
Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Manna 10gm sehari dan Inulin 10gm selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Manna berbanding Inulin. Ini bermakna Mannaadalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.
Antara kajian yang dijalankan menunjukkan kebaikan Manna :
-Kesan penurunan tekanan darah pada pesakit darah tinggi.
-Mengurangkan penghasilan radical oksigen bebas (free oxygen radical).
-Meningkatkan paras butyrate dalam serum darah.
-Memperbaiki tindakbalas sistem imun tubuh melalui rangsangan kepada sel dendritic didalam lumen  usus dan penghasilan cytokine.
-Membantu serapan mineral seperti zink, sodium dan calcium.
-Menghalang pertumbuhan sel kanser usus dan keradangan (inflammation) usus melalui modifikasi angiogenetic factors .
-Mengurangkan paras urea dan menambah nitrogen dalam najis kepada pesakit rosak buah pinggang.
KAJIAN PAKAR TERHADAP MANNA
MANNA 
KEPADA YANG BERHAJAT MENDAPATKAN 
BEKALAN MANNA 
HUBUNGI : AMINKANDA (0125073007)
– Kajian klinikal keatas pesakit paediatrik end stage renal failure menunjukkan pesakit dapat mengurangkan kekerapan dialisis dan menjalani kehidupan lebih baik(Paediatric Nephrology 2004). Kajian keatas haiwan menunjukkan penambahan creatinine cleareance dan perubahan electrolyte excreation yang mempunyai kesan baik (favourable) keatas masalah buah pinggang (renal insufficiency) (Tubingen Univer. Germany).
– Satu kajian (Cardiff University) keatas pesakit pesakit buah pinggang dan kencing manis yang diberi 25gm Manna selama 8-12 minggu mendapati ada kesan penurunan dalam tekanan darah. Kajian lain di University yang sama kepada pengidap kencing manis menunjukkan improvement dalam tekanan darah yang seterusnya memberi kesan yang positif keatas penyakit buah pinggang (progression of renal dis.).
– Kajian lain pula (Hyderabad India) mendapati penggunaan 20gm Manna pengurangan paras gula dalam darah..
– Manna adalah demulcent dan melegakan radang membran mukus dan digunakan terutamanya dalam ubatan untuk batuk dan masaalah gastrousus. Manna didalam produk mengurangkan keradangan (inflammation) dalam saluran pernafasan, saluran gastrousus dan sistem urinary dan baik untuk batuk, selsema, sakit mata, cirit birit.
– Satu kajian yang diterbitkan oleh Br.Jour.Nutrition 2008-March, membandingkan keupayaan Manna dengan Inulin sebagai Prebiotik. Kajian klinikal keatas manusia yang diberi Manna 10gm dan Inulin 10gm setiap hari selama 4 minggu menunjukkan pertambahan bakteria Bifidobacteria dan Lactobacilli termasuk Bacteroides didalam kumuhan najis lebih tinggi pada sample Manna berbanding Inulin. Ini bermaknaManna adalah Prebiotik semulajadi yang terbaik dan paling mudah untuk Probiotik berkembang. Ia juga tidak merangsang bakteria bukan Probiotik.
Mengikut sirah,ketika berusia 12 tahun,Nabi Musa telah melarikan diri ke Madyan (sebahagian daripada Jordan dan Saudi) akibat diburu orang-orang firaun kerana baginda telah memukul seorang Qibti pengikut firaun.Dengan izin Allah orang Qibti (bangsa firaun) itu meninggal dunia.
Setelah beberapa lama ALlah telah mengarahkan Nabi Musa datang semula semula ke Mesir untuk menyeru firaun dan pengikut-pengikutnya agar kembali beriman kepada Allah.Di situlah berlakunya kejadian Nabi Musa mengalahkan ahli sihir firaun.Akibat dari itukan Nabi Musa dan pengikut-pengikut baginda dikejar firaun dan pengikut-pengikutnya dan Nabi Musa mengarahkan pengikutnya untuk menuju ke laut merah. Dengan kekuasaan Allah,Nabi Musa menghentakkan tongkat lalu terbelahlah lautan dan lautan itu bercantum kembali dan matilah firaun (Mafatah) bersama pengikut-pengikutnya di laut merah.
Kemudian Bani Israel yang bersama-sama baginda yang terselamat dari firaun meneruskan perjalanan mereka.Sehinggalah sampai di suatu tempat,pengikut baginda meminta kepada baginda agar Allah berikan air.Ketika inilah sekali lagi mengetuk tongkatnya kepada batu dan keluarlah 12 mata air bagi minuman 12 kaum pengikutnya tadi.
Kemudian dipohon mereka pula akan makanan dari langit,maka Allah turunkan Manna wa Salwa.
Sesetengan meriwayatkan Manna wa Salwa merupakan 2 makanan dari syurga.Dan ada juga yang memberitahu bahawa asbab Bani Israel (orang yahudi) bijak sehingga ke kala ini di sebabkan nenek moyang mereka pernah makan dari sumber makanan syurga.Wallahua’alam.

Kesimpulan :
Allah memberi kelebihan kaum Nabi Musa dengan Manna wa Salwa.

Makanan dari syurga, iaitu manna (manisan lazat dari syurga) dan salwa (daging burung kecil yang enak). Di samping itu, mereka juga diselamatkan daripada ancaman Firaun. Namun, mereka tetap tidak berubah dan tidak bersyukur.

10 Khasiat Air Barli

10 Khasiat Air Barli Yang Mungkin Anda Tak Tahu
Berikut adalah khasiat-khasiat air barli dari pelbagai sudut kesihatan (dan kulit juga):

1. Merawat UTI

UTI merujuk kepada urinary tract infections, ataupun jangkitan saluran kencing. Dengan pengamalan air barli, anda boleh merawat, ataupun mencegah masalah kesihatan ini.
Berasbarli adalah diuretik, ia meningkatkan kadar penghasilan air kencing untuk membantu memperbanyakkan kadar pengeluaran toksik dan bakteria yang menyebabkan jangkitan dari badan.
Pada masa yang sama, air barli juga boleh membantu mencuci buah pinggang dan bertindak sebagai satu bahan anti-keradangan untuk sistem urinari. Oleh sebab itu, air barli ini sesuai untuk merawat penyakit seperti cystitis, batu karang dan tahap kreatinin yang tinggi. Ia juga berperanan untuk mengurangkan bau air kencing.
Beras barli kaya dengan magnesium, yang mana boleh mencegah penghasilan batu karang – selain daripada membantu anda menyahtoksinkan badan.
Untuk merawat UTI, anda perlu minum beberapa cawan air barli setiap hari sehingga masalah tersebut berkurangan, dan kemudiannya sembuh.

2. Membantu Mengurangkan Berat Badan

Air barli adalah satu sumber minuman kesihatan yang sangat baik bagi orang yang ingin mengurangkan berat badan. Ianya tinggi dalam serat, terutama beta-glucan. Ia boleh memberikan anda rasa kenyang dalam jangka masa yang lama, mengelakkan anda daripada makan berlebihan (dan tidak perlu).
Tambahan lagi, air barli ini sangat baik untuk sistem penghadaman badan dan meningkatkan metabolisma lemak. Untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, minum 3 cawan air barli setiap hari.

3. Merendahkan Tahap Kolestrol

Air barli ini dikatakan sebagai satu minuman yang baik untuk mengurangkan kadar kolestrol dalam darah, lantas mengurangkan risiko masalah sakit jangtung. Serat yang terdapat di dalam beras barli juga tinggi dalam beta-glucan yang mana boleh mengelakkan penyerapan kolestrol dari makanan ke perut dan usus.
Beta-glucan yang terdapati di dalam beras barli dipercayai boleh mengurangkan kadr kolestrol, lipoprotein berketumpatan rendah (LDL atau ‘kolestrol buruk’) dan trigliserida.

4. Jantung Yang Lebih Sihat

Selain berperanan merendahkan kadar kolestrol di dalam badan, air barli turut mencegah anda daripada mendapat atherosclerosis, iaitu satu condisi di mana dinding saluran arteri (saluran darah) disekat dengan gumpalan lemak – condisi ini boleh membawa kepada pelbagai penyakit kardiovaskular dan boleh membawa maut.
Air barli mempunyai banyak vitamin B (niacin) yang dipercayai boleh melambatkan proses berlakunya atherosclerosis. Hal ini kerana sifatnya yang anti-keradangan dan lipid-altering effects. Tambahan lagi, air barli boleh mengurangkan kadar tekanan darah, salah satu lagi faktor kepada masalah jantung dan stok.

5. Membantu Sistem Penghadaman

Air barli boleh membantu dan memudahkan perut/usus kita mencerna makanan. Hal ini kerana air barli datang dalam keadaan beralkali dan dipenuhi dengan serat. Oleh itu ia boleh mencepatkan proses penghadaman nutrisi makanan, pada masa yang sama mengekalkan kesihatan usus.
Anda juga boleh mengamalkan air barli semasa anda mengalami cirit-birit untuk menstabilkan kembali bendalir dan elektolit anda.

Baca : Panduan Pemakanan Pesakit Kencing Manis

6. Mengawal Kencing Manis (Diabetes)

Air barli adalah minuman yang sesuai diamalkan oleh orang yang menghidap kencing manis. Ini kerana ia boleh menstabilkan kadar gula dalam darah. Beta-glucan yang terdapat di dalam beras barli dapat membantu mengurangkan kadar penyerapan glukosa selepas makan dan mengurangkan peningkatan glukosa dan insulin dalam badan.
Terdapat banyak kajian telah menjumpai bahwa beta-glucan boleh memperelok pengawalan kadar gluosa darah dan insulin. Ianya juga boleh mengurangkan risiko untuk obesiti (berat badan berlebihan) – penyumbang utama kepada kencing manis tahap 2.
Tambahan lagi, beras barli dianggap sebagai salah satu makanan yang mengandungi kadarglycemic yang rendah. Ini secara tidak langsung membantu anda mengawal kadar glukosa di dalam darah. Manakala, phytochemicals yang terdapat di dalam beras barli pula bermanfaat untuk mengawal diabetes, penyakit jantung dan kanser.

7. Kulit Yang Lebih Sihat dan Cerah

Air barli boleh membantu anda mengeluarkan toksik dari badan – ini boleh memberikan anda kulit yang lebih sihat dan cerah. Lagipun, beras barli mengandungi satu bahan yang dikenali sebagai asid azelaic yang digunakan untuk merawat jerawat.
Pada masa yang sama, ia juga boleh mengurangkan keradangan pada kulit, mengelakkan daripada liang pora kulit tersumbat.
Tambahan lagi, antioksida yang terdapat di dalam air barli boleh melawan radikal bebas. Ini boleh melambatkan proses penuaan dan mengekalkan awet mudah untuk jangka masa yang lebih lama.
Selain daripada minum air barli, anda juga boleh menyapunya pada permukaan muka, biarkan selama 10 minit dan kemudian bilas dengan air yang bersih. Anda boleh mengamalkan kaedah ini untuk beberapa kali seminggu.

8. Menyejukkan Tubuh

Air barli adalah satu air yang terbaik untuk anda menghilangkan rasa haus dan menyejukkan badan, terutama pada cuaca yang panas terik. Selain hidratkan badan anda, ia juga boleh mengurangkan haba di dalam badan.
Daripada anda minum air berkarbonat, apa kata mulai hari ini anda bertukar kepada air barli – ia lebih menyihatkan dan dapat meningkatkan kadar saluran darah.
Anda boleh menjadikan air barli anda lebih menyegarkan dengan menambah perahan limau/lemon dan sedikit gula. Anda boleh hidangkannya dalam keadaan suam ataupun sejuk. Kesan sejuk pada badan selepas anda nikmatinya bukanlah pada suhu air tersebut, tetapi pada ciri-cirinya yang boleh menyejukkan badan.

9. Membekalkan Nutrisi Penting Kepada Ibu Mengandung

Dengan kebaikannya yang banyak, air barli ini boleh dikatakan sangat sesuai untuk diamalkan oleh ibu yang mengandung. Tambahan lagi, ia mencepatkan proses penghadaman, mencegah sembelit, mengawal kadar gula dalam darah untuk mengelakkan sebarang masalah semasa mengandung.
Air barli boleh mengeluarkan toksik dan air yang berlebihan dari badan. Ini boleh mencegah daripada edema.
Para ibu yang menyusu anak juga boleh mengambil manfaat air barli ini untuk meningkatkan kadar penghasilan susu badan mereka. Anda boleh campurkan air barli yang panas dengan 1 sudu teh jintan manis, biarkannya selama 5-10 minit dan kemudian minumnya.

10. Meningkatkan Sistem Pertahanan Badan

Air barli dipenuhi dengan pelbagai nutrisi seperti vitamin B, zat besi, kalsium, magnesium, zink dan selenium – semua ini memainkan peranan di dalam sistem pertahan badan kita. Tambahan lagi, beta-glucan yang sedia ada di dalam beras barli mempunyai kebolehan untuk mengaktifkan sistem imunisasi badan.
Sistem pertahan badan adalah perkara yang penting, untuk melindungi tubuh badan daripada jangkitan dan serangan kuman seperti demam, selesema dan lain-lain. Selain itu, air barli turut mengandungi zat besi, ini mencegah daripada anemia dan keletihan (fatigue).
MENGAPA GULA PERANG LEBIH BAIK DARI GULA PUTIH
Gula mentah sebenarnya berasal dari air tebu yang datang dari pohon tebu. Apabila diperah warna air tebu, berwarna coklat sedikit. Ini kerana ia mengandungi molases.
Kilang pengeluar gula akan menggunakan peluntur untuk membuang ini dan menjadikannya berwarna putih.
Molases yang ada pada gula coklat mengandungi beberapa mineral penting termasuk kalsium, kalium, magnesium dan besi.

GULA PUTIH VS GULA PERANG? MANA 1 BAGUS UNTUK DIET

FRIDAY, FEBRUARY 26, 2016
Selalu pergi minum dekat hotel or mana mana cafe mesti disedikan gula putih dan gula perang. Ada orang cakap gula perang bagus untuk diet. kurang kalori. Betul ke?
Jom kita sama sama baca ni… FAKTA tauuuu
1x peket kecil gula (putih atau perang) yang biasa disediakan di restoran atau kedai kopi mengandungi 5g gula atau 20kcal.
Tapi ingat: tiada serat dalam gula perang. Kedua dua jenis gula ini mempunyai kalori yang lebih sama. Kalau anda pilih gula perang sekalipun, tidak bermakna ia lebih sihat atau kurang kalori.
Pemanis yang kurang kalori? Stevia & madu. Satu gram madu mempunyai 3kcal tapi juga active ingedients untuk baik untuk merangsangkan sistem pertahanan badan.
Tengok Nilai Kalori dua jenis gula ini sama sahaja.
jadi sebenarnya kedua dua jenis gula ni sama je. takde maknanya nak diet ambil gula perang. 3-4 paket pulak tu. huhuhuuu..
Yes!! boleh minum guna gula putih dengan suka ria.. ops!! apapun kurangkan gula dalam minum, tambahkan senyuman ye. Biar air kurang manis tapi senyum manyakkkk manissss

No comments:

Post a Comment